Kaikki hyvä loppuu aikanaan

Niin se aika vaan vierii. Istutaan tällä hetkellä Amsterdamin lentokentällä kohti Suomea ja tuskallisin yli 14h lentorypistys on takana päin. Koti on jo niin lähellä mutta silti niin kaukana.

Meillä oli tällä viikolla koeviikko tai no ”viikko”, joka kesti kolme päivää ja suoritettiin final testit joka aineessa. Kahdesta aineesta oli kotitentit ja sen lisäksi Bahasasta kirjallinen ja suullinen tentti ja sitten vielä ekonomista kirjallinen tentti. Tuloksista ei ole vielä tietoo, mutta todistukset tulee kotiin sitten aikanaan. Keskiviikkona oli valmistumisseremonia Denpasarin kampuksella, siellä saatiin jonkinmoiset todistukset tästä ajasta. Seremoniassa nähtiin paikallisten tanssiesityksiä, musiikkia ja lopuksi meille oli järjestetty vielä buffet-illallinen.

SAM_1553 SAM_1549 SAM_1547

Kyllä täytyy vaan todeta, että hirmuista vauhtia tää aika on mennyt. Tuntuu kuin juuri oltais vasta tultu, mutta silti tässä ajassa ollaan koettu jos jonkinmoista. Ulkomailla eläminen ja ennen kaikkea matkustelu opettaa elämästä paljon. Elämä Aasiassa ja erityisesti Balilla on aivan erilaista kuin Suomessa. Täällä ollaan tavattu paljon ihania ihmisiä, opittu elämään paikallisittain rentoa elämää ilman stressiä ja ennen kaikkea opittu kulttuurista, joka oli melkein tuntematon vielä puoli vuotta sitten. Totta kai ajalle mahtuu myös niitä vastoinkäymisiä, koti-ikäviä, sairasteluja yms. mutta niistäkin on jotenkin selvitty.

On paljon asioita, joita jää varmasti kaipaamaan tältä ajalta. Se ihmisten elämänilo ja ystävällisyys, loputtomat rannat, illalliset meren rannalla, rento elämänasenne, ei kiirettä, aurinkoiset ja kuumat päivät, maisemat, halpa ja hyvä ruoka, edullinen hintataso ja paljon muuta. Mutta aina kun ulkomaille lähtee, osaa arvostaa taas myös omaa kotimaataan. Suomessa kun jotain luvataan, lupaukset yleensä myös pidetään. Vähän ikävöin myös Suomen järjestelmällistä liikennettä ja sovittuja kellonaikoja. Maassa maan tavalla, ja kaikkeen tottuu. Nyt on vedetty puoli vuotta nasi gorengia ja sateita, joten suomalainen ruoka kuulostaa enemmän kuin houkuttelevalta.

Tältä näytti meidän perus koululounas

Lähin ranta double-six beach

Oon erittäin onnellinen siitä, että lähdin tälle reissulle, mutta myös erittäin onnellinen siitä, että pääsen kohta takaisin kotiin. Se on varmaa, että myös tulevaisuudessa aijon sijoittaa ne pienet ylimääräiset sentit matkusteluun, sillä se jos mikä opettaa ja avartaa.

Aika haikeelta tuntuu jättää Bali taakse, sillä niin hyvin ja nopeasti sinne kotiuduttiin. Suoraan sanottuna, en edes muista millaista elämä Suomessa on. Nyt on kuitenkin koulusta huolimatta akut hyvin ladattu ja täynnä tarmoa palataan huomenna töihin. Uskokaa tai älkää, se kuulostaa ihan kivalta pitkästä aikaa.

SAM_1199

Uusia seikkailuja odotellessa,

Tiia

P.s. Jos joku on kiinnostunut opiskelusta Balilla tai on jotain postaustoiveita niin kommenttikenttään saa laittaa viestiä niin yritetään kertoa parhaamme mukaan kokemuksia asiaan liittyen.

Viimeisien päivien uusia ruokapaikkakokeiluja

Maa, josta skoottereita löytyy enemmän kuin paljon. Tämä ei ole edes parkkipaikka pahimmasta päästä….

Kategoria(t): Bali, matkailu, vaihto-opiskelu, Yleinen Avainsana(t): , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

8 Responses to Kaikki hyvä loppuu aikanaan

 1. Jenna sanoo:

  Hei Tiia ja Miro!

  Olen muuttamassa Balille ensi lokakuussa ystäväni kanssa ainakin muutamaksi kuukaudeksi ja sieltä mahdollisesti Austraaliaan. Ihan uusi paikka kyseessä ei ole sillä viime vuoden lokakuussa lomailimme siellä muutaman viikon.
  Kamalasti vielä järjesteltävää vaikka aikaa lähtöön onkin. Olisin kysynyt, että tiedätteköhän te mahdollisesti kun Balille lähtee, saako 60 päivän turisti- tai työviisumia paikan päällä pidennettyä vai vaatiiko se maasta poistumisen. Käsittääkseni Suurlähetystö vaatii paluu lipun toiseen maahan ostettuna jo silloin kun saavumme Balille. Eräs tuttuni sanoi, että kun aasiaan/austraaliaan muuttaa, täytyisi paluu lippu Suomeen olla bookattuna valmiiksi. Se vähän mietityttää, koska ei ole vielä mitään tietoa siitä mihin aikaan ensi vuoden keväästä olemme tulossa takaisin Suomeen. Kiitos ja anteeksi kysymysryöpystä! Suuri kiitos jos kerkeätte vastailemaan kysmyksiini. Viimeksi kun oli vähän haastavaa saada tietoja tuolta Suomen puoleisesta Indonesian Suurlähetystöstä.. 😀

  • Miro sanoo:

   Hei!

   Anteeksi myöhäisestä vastauksesta. Meillä onnistui viisumin uusiminen helposti koska opiskelimme Balilla ja koulumme toimi sponsorina. Uusimiseen tarvitsee tietääkseni aina paikallisen sponsorin, mutta muistan kuulleeni/lukeneeni jostain, että paikalliset viisumiagentit toimivat ilomielin sponsoreina. Agentteja löytyy ympäri Balia ja niiden kautta viisumin uusiminen maksaa tietääkseni ~500k. Vaikka agentin käyttäminen onkin hieman kalliimpaa kuin viisumin uusiminen itse on niiden käyttäminen kuitenkin paljon helpompaa ja vaivattomampaa kuin itse immigrationissa ravaaminen jota voi joutua tekemään jopa kolmena päivänä peräkkäin ja aasialaiseen tapaan siellä kestää useita tunteja. Kannattaa kuitenkin yrittää saada suurlähetystöstä vastauksia koska omakohtaista kokemusta mulla ei oo viisumin uusimisesta tota kautta.
   Virallisestihan lentolippu pois Indonesiasta pitäisi olla ostettuna kun maahan astuu, mutta vaikka mekin rampattiin aika paljon eestaas ei meiltä koskaan kysytty mitään lentolippuja. Australian tilanteesta en tiedä, mutta ei meillä sielläkään kysytty lippujen perään.

   Jos joku jäi vielä mietityttämään niin kysy vaan lisää 🙂

 2. jennie sanoo:

  Heippa! Kiitos kivasta blogista! Tätä on ollut kiva lukea ja verestää muistoja. Olen ollut kahdesti Balilla, yhteensä melkein 4 kuukautta. Toivottavasti teille jäi roppakaupalla ihania muistoja ja huikeita kokemuksia. 🙂

 3. Tiia sanoo:

  Moi! Mikä on teidän mielestänne paras alue asua Balilla? Ajatellen sitä, että on vaihdossa ja opiskelee samaisessa yliopistossa kuin te. Kiitos jo etukäteen!

  • Tiia sanoo:

   Moikka!

   Mä olin kyllä erityisen tyytyväinen tuohon meidän alueeseen eli Seminyakiin. Siitä on hyvät yhteydet joka paikkaan ja kaikki palvelut lähellä. Jos lähemmäs koulua haluaa, niin suosittelen Jimbarania, mutta sieltä sitten muualle pidempi matka.

   -Tiia

 4. Rosa Joutsimies sanoo:

  Hei! Harkitsen myös itse Balille opiskelemaan lähtöä. Valmistuin viime keväänä ylioppilaaksi. En tällä hetkellä opiskele missään, eikä minulla ole vielä lähiaikoina aikomusta hakea mihinkään kouluun (armeijaan tammikuussa). Voinko siis päästä Balille yliopistoon opiskelemaan, jos minulla on vain ylioppilastutkinto alla? Olen lukenut, että Balilla voi myös opiskella kokonaisen tutkinnon, mutta en ehkä haluaisi viipyä niin kauaa reissussa. Toivottavasti sait selkoa kysymyksestäni 😀 Suuri kiitos vastauksestasi!

  • Tiia sanoo:

   Balille on varmasti mahdollista lähteä suorittamaan myös koko tutkintoa, mutta niistä en valitettavasti osaa sanoa enempää miten esim. haetaan yms. Meillä on kokemusta vain Asia Exchange vaihdosta, joka siis sisältyy yliopistotasoiseen koulutukseen.

   -Tiia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

24 − = 18