Gili Trawangan

Pienestä pojasta asti olen haaveillut pääseväni Tyynenmeren autiolle saarelle. Gileillä pääsi jo vähän aistimaan tuota tunnelmaa, vaikka saaret ei autioita eikä Tyynellämerellä olekaan. Gili-saaret on siis kolmen saaren (Trawangan, Meno ja Air) ketju parin tunnin laivamatkan päässä Balilta.

Torstaina meillä ei taaskaan ollut koulua ollenkaan ja oltiin jo 6.30 aamulla etupihalla odottamssa kuljetusta, joka tulikin yllättäen lähes ajoissa. Vene lähti Balin itäpuolelta Padang baista, johon kesti parisen tuntia ajaa autolla. Padang baista lähtee myös paikallisten käyttämä halpa ja hidas lautta Gileille, mutta me oltiin maksettu vähän enemmän ja päästiin fastboatilla nopeasti ja mukavasti perille. Matka kuljetuksineen Padang baihin ja takas maksoi vähän reilu 30€, joten tuonne pitää lähteä käymään uudestaankin. Varsinkin kun huonon sään ja Tiian sairastelun takia ei päästy näkemään kun Trawangan saari, joka on kaikkein kehittynein ja turistisoitunein saarista.

GOPR3162 GOPR3167 GOPR3237 SAM_9054

SAM_8952

Saaren ”pääkadun” näkymää

40 vuotta sitten saaret olivat vielä asuttamattomia, eikä saarilla nykyäänkään asu kuin n. 3500 vakituista asukasta. Moottoriajoneuvojen käyttö saarilla on kiellettyä eli liikkuminen tapahtuu lihasvoimin, joko omilla tai hevosen. Vuokrattiinkin yhdeksi päiväksi fillarit ja poljettiin saarta ympäri, jossa meni vajaa tunti. Kunnon ajoneuvojen puuttuessa tiet on surkeita joka puolella saarta ja pienenkin sateen jälkeen kaikki kadut lainehtivat.

Pyörällä polkiessa välillä joutui taluttaan hiekkaosuuden

SAM_9161 G0013251

Ensimmäiseksi yöksi hotellin valitsi Tiia ja valinta osui Ombak Sunset resorttiin, joka sijaitsee saaren rauhallisemmalla länsipuolella. Tiia oli instagramista nähnyt, että resortin rannalla on keinu vedessä, josta saa hienoja kuvia. Eikä halunnut ottaa riskiä, että keinuun pääsee vain hotellin asiakkaat. Keinuun kyllä pääsi kaikki halukkaat, mutta aivan hukkaan valinta ei siltikään mennyt vaan hotelli oli ihan viimeisen päälle luksusta. Etupihalla oli iso uima-allas, josta oli hienot näkymät rannalle ja huoneessa oli loistava sänky. Oli hienoa päästä pitkästä aikaa nukkumaan oikean peiton alle hyvien tyynyjen kanssa.

Yksi parhaista hotelleistamme. EI tarvinnut ravintolassa laittaa itse edes servettiä syliin.

GOPR3189 SAM_9050

SAM_8990

GOPR3207 SAM_9032 SAM_9117 SAM_9015 SAM_9089

Oltiin varattu Ombak vaan yhdeksi päiväksi ja seuraavana aamuna piti lähteä ettimään uutta majoitusta. Olin lukenut Gili Backpackers hostellista ja siellä olikin meille sopiva huone vapaana. Backpackers on tunnettu kiipeilyseinästään,  joka on altaan vieressä ja johon ylös päästyään voi sitten hypätä. Hostellin piha on täynnä pöytiä ja tuoleja, jossa reissaajat ympäri maailmaa tutustuu toisiinsa ja jossa itsekin vietin paljon aikaa Tiian maatessa kuumeessa sängyssä. Aivan hostellin vieressä on saaren ainut moskeija ja veikkaanpa, että rukoskutsut kaikuu korvissa vielä pari yötä.

SAM_9178

Trawangan tunnetaan Gilien bilesaarena, kun taas Meno ja Air on rauhallisia honeymoon-saaria. Saaren pääkadulta löytyikin hyvä alottelubaari, jossa oli molempina päivinä sama bändi soittamassa reggaeta ja suosituimpia listahittejä. Perjantaina oli täysikuu ja perinteiseen tapaan full moon partyt. Oli aika omituista bailata rannalla avojaloin vesisateessa.

Lauantaina meidän oli tarkoitus lähteä Air-saarelle, mutta vesisateen ja Tiian huonon voinnin takia jäätiinkin vielä yhdeksi yöksi Backpackersiin. Vesisade kestikin sitten koko päivän eikä meinattu oikeen saada aikaiseksi mitään, mutta onneksi sain jostain energiaa lähteä snorklaamaan. Gili saarien ympärillä asustelee paljon kilpikonnia ja se onkin ollut unelmana jo kauan päästä kilppareiden kanssa uimaan. Puolen tunnin snorklaamisen jälkeen olin jo luopua toivosta ja lähdössä rantaan päin kunnes huomasin korallin sekaan naamioituneen kilpikonnan. Nuorempana hiekkakuopilla vietetyt lukemattomat sukellus- ja snorklaustunnit tuli nyt tarpeeseen ja pääsin liittymään kilpparikerhoon. Onneks kilpikonnat ei ole mitään maailman nopeimpia eläimiä vaan niiden perässä oli helppo sukeltaa ja pääsin koskettamaankin yhtä.

G0133630 GOPR3511

Kilppari ei ollu ihan yhtä innoissaan kaverikuvasta kuin minä

Kilppari ei ollu ihan yhtä innoissaan kaverikuvasta kuin minä

Illalla menin taas kuuntelemaan samaista bändiä ja törmäsin siellä muihin Asia Exchangen opiskelijoihin, joiden kanssa vietin iltaa siihen asti kunnes kuumeinen Tiia soitti, että pitäisi lähteä käymään lääkärissä. Lääkärin mukaan mitään vakavaa ei pitäisi olla vaikka kuume olikin aika korkea ja toivotaan, että antibiootit toimivat.

Ollaan menossa reilun kuukauden päästä takaisin Gileille (Air, Meno)  ja pitää vaan toivoa, että sillon ei sataisi koko aikaa ja Tiiakin pysyisi terveenä

SAM_9145 SAM_9133

-Miro

Kategoria(t): Bali, Indonesia, matkailu, vaihto-opiskelu. Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

3 vastausta kohteessa Gili Trawangan

 1. Tonipo sanoo:

  Kiitos mielenkiintoisesta blogista. Harmillisesti tämä viimeisin postauksenne oli vähän riman alta mitä tulee tuohon kohtaamiseesi kilpikonnan kanssa. Ei voi mitään että pulssi nousee aina kun lukee ja kuulee näitä juttuja ihmisistä jotka eivät ymmärrä tai vaan välitä… Miksi ihmeessä menit koskemaan kilpikonnaa?! En nyt tässä ala selittämään miksi niin EI saa tehdä – jokaisen matkaajan pitäisi pystyä se itse selvittämään ja ymmärtämään. Ja jottei jää epäselväksi niin myöskin kalat ja korallit tulisi jättää rauhaan vaikkei niissä luekaan ÄLÄ KOSKE. Varsinkin korallien tallontaa on tullut nähtyä monilla reissuilla…älkää te sortuko siihen. Sen sijaan jatkakaa hyvän blogin kirjoittamista vastuullinen matkailu mielessä pitäen.

  • Miro sanoo:

   Hei
   Kiitos kommentista! Itsellänikin nousi pulssi kun näin niin paljon hienoja korallimuodostelmia tallottuna pilalle. En kuitenkaan usko tehneeni kovinkaan suurta tuhoa kilpikonnaa koskettaessani. Toivottavasti jatkat vielä jatkossakin blogin lukemista 🙂

 2. Tonipo sanoo:

  Niin, vähimmillään aiheutit sille stressiä ja pakokauhua. Eihän se suurta tuhoa ole mutta aika turhaa silti. Ja täytyy muistaa että veden alla ihmisen kosketus voi tappaa muutakin kuin koralleja. Merten asukkeja suojaava limakerros voi särkyä ja eläin voi ajan myötä sairastua ja kuolla.

  Tässä vielä pähkinänkuoressa: http://www.tropicalsnorkeling.com/snorkeling-etiquette.html

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

− 4 = 5