Matka jatkuu Sumatra ja Toba-järvi

Malesiasta lähdettiin siis kohti Sumatraa, joka on Indonesian suurin ja maailman kuudenneksi suurin saari. Perille saavuttiin Medanin lentokentälle,josta on vielä reilu 150km Toballe. Koska kello oli jo melko paljon eikä julkisia liikennevälineitäkään näkynyt päätettiin ottaa taksi. Vaikka matka olikin vain 150km meni siihen kuitenkin reilu 5 tuntia. Luulin että Balilla olisi ollut huonot tiet ja liikenne, mutta heti lentokentältä lähdettyämme oli Sumatran tiet vieläkin kapeammat ja kuoppaisemmat kuin Balilla. Päätielle päästyämme meitä odotti paikallaan seisova ruuhka ja taksikuskin piti maksaa liikenteenohjaajalle pieni tippi, että hän päästi meidät liittymään joukkoon. Ruuhkassa seisottiin jokunen tovi ja lopulta syyllinenkin selvisi, ukkosmyrsky oli kaatanut puun tielle.

Madventures kävi vierailemassa reilu 10 vuotta sitten Toballa ja siitä asti oon tasaisin väliajoin haaveillut kartan edessä kuinka hienoa sinne olisi joskus päästä. Nykyisen järven kohdalla oli aikoinaan suuri tulivuori,joka päätti vaihtaa maisemaa ja jäljelle jäi n. 100km pitkä, 30km leveä ja syvimmillään 500m leveä kuoppa,johon järvi syntyi. Toba-järvi on maailman suurin vulkaaninen järvi ja sen purkauksen aiheuttaman kylmänkauden takia ihmispopulaatio kutistui vain muutamaan tuhanteen.

Järven keskelle on myöhempien purkausten ansiosta syntynyt Samosir-saari. Siellä oli saarenpoika saaressa saaren sisällä. Samosirin kulta-ajat olivat 80- ja 90-luvulla, mutta nykyään siellä käy lähinnä indonesialaisia turisteja ja suomalaisia Madventuresin viitoittamalla tiellä. Tämä näkyi hyvässä majoitustarjonnassa ja opiskelijaystävällisissä hinnoissa. Ensimmäinen yö jouduttiin olemaan järven rannalla sijaitsevassa Parapat -nimisessä kylässä,josta Tiia oli etukäteen varannut hyvännäköisen hotellihuoneen, mutta hymy hyytyi nopeasti kun vessasta ei löytynytkään pönttöä ollenkaan vaan pelkkä reikä lattiasta. Aamulla lähdettiin lautalla kohti Samosiria ja mukaan lyöttäytyi yhden hotellin sisäänheittäjä, jonka tarjonta käytiin katsomassa ja todettiin hyväksi. Huone oli aivan järven rannalla ja parin metrin päästä pääsi hyppäämään vilvoittavaan järveen. Toba-järvihän sijaitsee n. kilometrin korkeudella merenpinnasta,joten siellä sää muistuttaa hyvin paljon Suomen kesää, ja meidän aikana vähän liiankin paljon, koska joka päivä satoi vettä. Järvessä oli kivaa päästä taas polskimaan viileässä makeassa vedessä lämpimän meriveden jälkeen.

SAM_9824G0124410 SAM_0074

GOPR4478SAM_9885SAM_9898

SAM_9844

Toballa ei ole hirveästi mitään tekemistä ja pelkkä hiljaisuudessa olo tuntuikin mukavalta Balin ja Kuala Lumpurin hälinän jälkeen. Yhtenä päivänä vuokrattiin skootteri ja lähdettiin kiertämään saarta. Samosirhan ei ole enää oikeasti saari vaan se on kiinni mantereessa pienellä kaistaleella, joka on tosin nykyään kaivettu auki laivaliikenteen helpottamiseksi ja sen yli pääsee siltaa pitkin. Mantereen puolella oli monien mainostamat kuumat lähteet, joita lähdettiin katsomaan. Paikalle päästyämme selvisikin, että lähteet on jo menneen talven lumia ja nykyisin kuumaa vettä enää pumpataan uima-altaisiin joihin olisi päässyt lillumaan. Lähteiden läheltä löytyi kuitenkin hienoja maisemia vuoren päältä,joita ehdittiin ihailla hetken aikaa ennen kuin alkoi taas sataa.

SAM_9939

SAM_9987

SAM_9961

SAM_9990

Meidän hotellilla oli joka keskiviikko ja lauantai Toba-järven alkuperäiskansan batak-heimon musiikki- ja tanssiesitys. Batak-heimolaiset ovat perinteisesti asuneet hienoissa taloissa,joissa on erikoisen muotoinen katto ja erittäin matala ulko-ovi koska sisään tullessa täytyy kumartaa talon isännälle. Nykyisin niiden rinnalle nousee enimmäkseen länsimaalaisia taloja,joiden kaikkien takapihalla oli satelliittivastaanotin.

SAM_0063 SAM_9840 SAM_0066 SAM_0084 SAM_0087

Toba-järvi oli juuri niin hieno paikka kuin olin odottanutkin eikä siellä vietetyt 3 päivää riittänyt alkuunkaan. Toivottavasti sinne pääsisi vielä joskus käymään paljon pidemmäksi aikaa ja paremmalla säällä varustettuna.

-Miro

Kategoria(t): Indonesia, matkailu, vaihto-opiskelu, Yleinen Avainsana(t): , , . Lisää kestolinkki kirjanmerkkeihisi.

1 Response to Matka jatkuu Sumatra ja Toba-järvi

  1. Anne komppa sanoo:

    Moikka, toista Balin matkaani suunnittelevana luin teidän matkakertomusta. Kiitos siitä;). Nuo häkkyrät Balin ja Gilien rantavesissä on roudattu veteen, jotta koralleilla olisi kiinnittymispaikkoja. Näillä pyritään siis kunnostamaan rantoja uudelleen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

9 + 1 =